top of page
Keresés

A BLAZEPOD A FORMA 1-BEN

Frissítve: 2022. júl. 13.

A villogó fénytechnika segíti az F1-es versenyzőket a fókuszálásban.


A Forma1-es pilóták rendkívül fontosnak tartják a verseny előtti rituálékat, mivel céljuk, hogy „zsigerből nyomják” az előttük álló csatákban.


Vannak, akik úgy döntenek, hogy rövid időre teljesen elzárkóznak a külvilágtól, így tudatuk mentes minden stressztől és zavaró tényezőtől.


Mások egy focilabdát rúgnak a garázs mögött, hogy megemeljék a pulzusszámot és élesítsék reakciójukat.


Pierre Gaslyt gyakran látják reakcióteszten játszani az edzőjével - aki teniszlabdákat ejt ki a kezéből, hogy az AlphaTauri sofőr elkapja.


De a sofőrök privát szobáiban megbújva - bár a Netflix: Drive to Survive és néhány közösségi média poszton is feltűnt - találhatóak Blazepod termékek, amelyeket már számos neves pilóta – köztük a világbajnok Max. Verstappen – arra használnak, hogy az összes kanyarra ráhangolják az agyukat.


A Blazepodot jelenleg mintegy 300 000 hivatásos és amatőr sportoló használja szerte a világon, köztük több F1-es versenyző.


Alex Albon korai alkalmazója volt, és ő volt az, aki behozta a többi Red Bull-pilóta, mint például Verstappen, Sergio Perez és Pierre Gasly számára.


A sofőrök kondíciója egyszerű. A fényállomások segítségével – akár asztalon, akár falra szerelve – reagálniuk kell a sokszínű villogó jelzésekre, amilyen gyorsan csak lehet.


A Flash Reflex Training kurzus egy módja annak, hogy segítse a sofőröket a lehető legjobb felkészülés elérésében – ami azt a folyamatot jelenti, hogy a testet ingernek teszik ki, hogy az a későbbiekben pozitívan reagáljon ezekre.


Alapvetően azáltal, hogy a Blazepodokkal még azelőtt beindítják a reflexeket, hogy beülnének az autóba, a pilóták reakciói (mind kognitív módon, mind fizikailag) a pályára érkezésük pillanatában a legjobbak lesznek – nem az első néhány kör után.


Kétségtelen, hogy a sportsztárok szeretik használni a podokat. Ahogy a Blazepod alapítója, Yaniv Schneiderman, aki egy interaktív játszótér pozitív eredményeit látva alapította a céget, elmondta: „Elkerülhetetlen, hogy ennek az eszköznek a használata szórakoztató.


„Mókás, de a szakemberek nagyon szeretik. Egy intenzív edzésre mész, de tudod, hogy szórakoztató, játékszerű élmény lesz.”


Sokat elárul a rendszer előnyeiről, hogy az F1-es pilóták azért használják, mert szeretik: nincs hivatalos partneri kapcsolat egyetlen csapattal sem, és nem is marketingszerződés miatt kényszerítik őket erre.


Ehelyett azért használják őket, mert működnek és a járművezetők edzői tisztában vannak azzal, milyen egyértelmű előnyökkel jár, ha ennek a könnyen elérhető és olcsó technológiának köszönhetően állnak készen a versenyekre.


Ahogy Simon Jacobs, a Blazepod oktatási és szakmai fejlesztési részlegének vezetője a Motorsport.com-nak magyarázza: „A pilóták immáron valóban elkezdték az alapozást.


„Alapvetően olyan versenyhelyzeteket teremt, amelyek aktiválják az elmét, hogy felébresszék az idegrendszert, serkentsék az anyagcserét és felkészítsék a testet a cselekvésre.


„Amint beülnek az autóba - legyen szó időmérőről vagy magáról a versenyről - felkészültek és indulásra készek. Sokkal gyorsabban fognak reagálni bármilyen ingerre, amit látnak maguk előtt.”


Noha a podok fények kioltása kívülről egyfajta játéknak tűnhet, a háttérben egy sokkal komolyabb elem is rejlik.


Mivel manapság minden versenyző a maximumra törekszik, a Blazepod egyik fő vonzereje az adatok, amelyek visszajelzéseket adhatnak a pilótákról.


Szabványos reflextesztet futtathatnak meghatározott időtartamig, miközben a softver minden visszajelzést figyel: minden érintésnél megmutatja a pontos reakcióidejüket, hányszor mulasztották el és hogyan változik az előrehaladás a teszt során. Az összes adatot tárolja az app, hogy visszanézhessék a fejlődésüket.


Jacobs hozzáteszi: „Az adatokat visszanézheti. Számokat kaphat, és láthatja a fejlődést. Az applikációval nem csak egy stoppert kell leállítani: láthatja, hogy melyik mozdulattal mutat fejlődést."


„Fontos, hogy megértsük a kapott adatokat, és azt, hogyan használhatjuk fel ezeket az adatokat a sportolók fejlődésének elősegítésére. Természetesen szórakoztató, hiszen mindenki szeret fénnyel dolgozni és reagálni a fényekre, de ahhoz, hogy megértsük az eredményeket, valóban a szakmailag képzett oldalon kell állnunk, hogy elemezhessük a kapott adatokat, hogy utána tovább haladjon a sportoló."


„Nagyszerű látni, hogy főleg alapozásra használják eszközeinket, de más területeken is megállják a helyüket. Használhatják erő- és kondicionáló edzéseikre, vagy akár rehabilitáció célokra."


„Ha olyan sebességgel vezet, amilyen sebességgel ők, gyorsan kell reagálnia a balról és jobbról érkező autókra, és ezredmásodpercek alatt meg kell hozni a döntéseket. Ebben tudunk segíteni, és sok mindent tehetünk.

Verstappen idei F1-es sikeréből ítélve pedig az előnyök egyértelműen láthatók.



(Forrás: www.motorsport.com)



22 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page