top of page
Keresés

FLASH REFLEX (FRX) KÉPZÉS - Mi az az FRX? Miért fontos?

Frissítve: 2023. jan. 20.



A Flash Reflex (FRX) tréning kifejezést gyakran használják, amikor a BlazePodról és a BlazePod Élményről beszélünk. Valószínűleg észrevetted ezt a BlazePod frissítésekben, a közösségi médiában és természetesen az Akadémia tartalmaiban és elgondolkodtál: mi is az az FRX? Hogyan alakult ki ez a képzési rendszer és miért kulcsfontosságú a képzés és a terápia szempontjából?


Ez a blogbejegyzés választ ad az FRX edzési rendszerrel kapcsolatos kérdésekre és elmagyarázza, miért érdemes bevezetni a Te, a sportolóid és a rehabilitáció világába.


AZ FRX KÉPZÉS EREDETE


Az FRX edzést a sport- és fitnesz ipar minden edzője számára tervezték - a sportedzőktől a személyi edzőkön át a gyógytornászokig. Segíti a sportolókat és az ügyfeleket a fejlődésben és céljaik elérésében. A BlazePod az FRX-et a vizuális reakció edzés pszichikai kapocsként hozta létre, amelynek célja, hogy segítse a sportolókat abban, hogy tudatosabbak, mozgékonyabbak és hatékonyabbak legyenek a sportáguk területén.



MIT JELENT EZ A GYAKORLATBAN?


Az FRX rendszer arra tanítja a sportolókat, hogy ösztönösen reagáljanak bármilyen helyzetre, amibe belekerülnek, azáltal, hogy beindítja a test természetes reakcióját a külső ingerekre és lehetővé teszi a pontos, gyors és összehangolt mozgást. A test szinte ösztönösen reagál a Pod fényeire, szinte úgy, mintha a Pod villanása feltételes reflexet váltana ki. Ha játékhelyzetekre lefordítjuk, ez azt jelenti, hogy a sportolók anélkül fognak reagálni, hogy a fejükben kellene töprengniük az aktuális helyzeten, és ezzel értékes játék- vagy meccsidőt pazarolnának. Gondoljunk csak a világ legjobb sportolóira, például Ronaldora, LeBron Jamesre: amikor játszanak, néha úgy érezzük, mintha lelassult volna az idő, és a világon minden idejük arra van, hogy azt csinálják, amit akarnak. De a valóságban tényleg lelassult az idő? Tudjuk, hogy ez nem igazán lehetséges. Tehát hogyan van az, hogy egyszerűen képesek mindent látni a pályán és gyorsabban döntéseket hozni, mint mások, feldolgozni azt, amit látnak, és kikövetkeztetni, hogyan reagáljanak, mielőtt mások képesek lennének erre?


A válasz a kognitív tréningben, valamint a kognitív és fizikai szinkronizálásban rejlik, ami az FRX segítségével érhető el.


Az FRX edzés négy összetevője Az FRX edzés négy fő összetevőre bontható: fizikai, kognitív, technikai és pszichológiai.



FIZIKAI


Nem titok, hogy a sportolók és a fitnesz szerelmesei szeretnének fizikailag erősebbé, gyorsabbá és egészségesebbé válni. A Flash Reflex edzés további motivációt kínál, hogy a lehető leggyorsabban reagáljunk a Pod fényére. Ez viszont arra késztet minket, hogy sprinteljünk, ugorjunk, csússzunk, forduljunk, megálljunk és számtalan egyéb műveletet hajtsunk végre, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban reagáljunk a fényre, és mozgásba lendítsék a testünket.


Az FRX és a BlazePod Podjainak használatakor minden fizikai elem megjelenik: sebesség, mozgékonyság, robbanásszerű erő, állóképesség, egyensúly és még sok más, így több fizikailag élsportolót képes kinevelni.



KOGNITÍV


Az FRX kulcsfontosságú módon edzi az agyunkat, amelyek elősegítik a test és az elme szinkronizálását.


Először is, a döntéshozatali sebesség hatékonyabbá válik a színkódolás és az időbeli kihívások révén, amelyek arra késztetik az agyat, hogy feldolgozza a vizuális jeleket, majd a lehető leggyorsabban meghatározza, mit jelent az adott szín és ennek megfelelően reagáljon a kitűzött cél sikeres elérése érdekében. A gyorsabb és hatékonyabb döntéshozatali készségek nemcsak a sportolók, hanem a mindennapi életünk során mindenki számára előnyösek, például amikor a forgalomban vezetünk az úton, kikerülünk egy esetlegesen szembekerülő tárgyat, vagy egyénileg sportolunk.


A másik fő kognitív szempont, amelyet az FRX javítani fog, a figyelemkészség. Csakúgy, mint az FRX négy összetevője, az FRX négyféle figyelemkészséget is élesít.



A megosztott figyelem arra utal, hogyan reagálunk egyszerre több információáramra, vagy ahogy mi szeretjük nevezni: az ingerek túlterhelésére. Napjainkban ez magában foglalhatja két beszélgetés meghallgatását egyszerre, vagy egy Netflix-műsor megtekintését mobiljáték közben. Játékhelyzetben ez azt jelenti, hogy figyeled a védelmet, miközben pontosan tudod, hol vannak a csapattársaid, és hogyan mozognak a pályán.


A figyelemváltás magában foglalja a figyelem felosztását az egyes feladatok között változó időközönként. Ez több figyelmi erőforrást használ fel különösen nagyobb gyakoriságú inger-túlterhelés esetén. Lefordítva játékszituációkra, gondolj arra, hogy egy futballmeccs során milyen sok inger érkezik minden irányból: a labdát birtokló elhalad előtted miközben számítasz rá, hogy megkapod a labdát, így hát a csapattársad mozgására és az előtted lévő szituációra koncentrálsz... aztán megtörténik a labdavesztés: a fókusz egy pillanat alatt megváltozik, hogy észre vedd a védekezési mintákat, és meghatározd, hogyan nyerd vissza a labdát a lehető leggyorsabban, kiszámítva, hogy az ellenfél hova passzol. Ami a napi tevékenységet illeti, képzeld el, hogy főzés közben szünetet tartasz, hogy segíts a gyerekeknek a házi feladatban, majd visszafutsz a főzőlaphoz, hogy megbizonyosodj arról, hogy semmi sem ég le.


A kitartó figyelem az a képesség, hogy hosszú időn keresztül magas szintű koncentrációt tartsunk fenn egyetlen feladaton. Gondolj egy hosszú teszt elvégzésére vagy egy könyv elolvasására. A pályán ez olyan esetekben nyilvánul meg, mint például egy intenzív teniszmeccs alatti hosszú menet. A játékosok csak az ellenfél mozgására és a labdára koncentrálnak. Ha sokáig tart a pont, az energia kiürül a testükből, de továbbra is az adott feladatra kell koncentrálniuk.


És végül ott van a szelektív figyelem: a zavaró ingerek kizárásának képessége és kizárólag azokra az ingerekre való koncentrálás, amelyek a legfontosabbak a sikeres forgatókönyv létrehozásához. A sportolók számára kulcsfontosságú az összes zavaró tényező kizárása. Képzeljük csak el, hogy egy kosárlabdázó kap egy passzt a gyorsszünet során. Arra kell koncentrálnia, hogy a megfelelő helyen legyen a labda megkapásához, majd miközben átfut a pályán, az ellenfél közönsége a háttérben sikoltoz, a védők meg megpróbálják lelassítani. Gyorsan mozog, észreveszi csapattársa mozgását a kosár közelében, így szabaddá válik a hely egy ziccerhez és a megfelelő időben kell a megfelelő helyre vinnie a labdát. A megannyi inger közül melyiket lehet figyelmen kívül hagyni? Melyikre van szüksége figyelmének a helyes döntéshez?


Az FRX fókuszgyakorlatai finomítják a figyelem készségeit, koncentráltabb élsportolókat hozva létre.



TECHNIKAI


A technikán való munka egy mérföldkő az FRX-szel. Az edzés random színkódokkal és soron következő lépésekkel arra kényszeríti a sportolókat, hogy újra és újra megismételjék ugyanazokat a mozdulatokat, könnyedén elsajátítva így őket.


Ha ezeket a mozdulatokat befogadják, az FRX edzés még tovább buzdítja a sportolókat, és megtanítja őket a multi-tasking művészetének elsajátítására. A Podok kiszámíthatatlan természetének felhasználása megtanít bennünket arra, hogy ezeket a műveleteket anélkül hajtsuk végre, hogy a technikán kell gondolkodnunk, egészen addig, amíg az ösztönös cselekvéssé nem válik a feladat megoldása. Gondolj arra, hogy támadni kell és el kell száguldani az ellenfél mellett amikor a Pod zölden villog, míg a piros Podoknál kötelező labdát tartani, a sárga Podok felvillanásokat pedig átívelt labdát kell adni az előrefutó csapattársnak. A labdát mozgatási vagy passzolási módnak most másodlagossá kell válnia anélkül, hogy gondolkoznánk rajta, hogy feldolgozhassuk és reagálni tudjunk a körülöttünk lévő jelzésekre.


PSZICHOLÓGIAI


Az FRX edzésnek számos előnye és rejtett titka van, amelyek közül az egyik az a hozzáadott motiváció, hogy a maximumot kihozzuk testünkből, miközben eddzük az elmét, hogy jobban reagáljunk nyomás alatt. Az erős fények pontos vizuális jelzéseket hoznak létre, amelyekre a test természetes ösztöneinek szüksége van ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban megkoppintsák a Pod-ot. Mindeközben az időzítés és a multi-tasking stresszes, nyomással terhelt helyzeteket teremt, amelyekhez a szervezetnek meg kell tanulnia alkalmazkodni, és át kell küzdenünk magunkat a siker érdekében.


Mindezek együttesen nemcsak fizikailag, de mentálisan is erősebb sportolót és embert építenek erősítve a sportolók számára fontos pszichológiai tulajdonságokat. Ez magában foglalja az olyan elemeket, mint az önbizalom, a kiegyensúlyozottság és a hidegvér megőrzése nyomás alatt, valamint a motiváció magas szintjének megőrzése hosszú ideig.


Az FRX nemcsak a testet és az elmét szinkronizálja, hogy erősebb, mentálisan és fizikailag fittebb sportolókat hozzon létre, hanem a motiváció, az izgalom és a verseny új szintjét is hozzáadja. A BlazePod alkalmazáson a fejlődés és a statisztikák nyomon követésével lehetőségük van a sportolóknak és az ügyfeleknek, hogy versenyezzenek másokkal, valamint saját eredményeikkel, ami azt jelenti, hogy folyamatosan arra törekednek, hogy önmaguk jobb verzióivá váljanak, és valós időben tudatában legyenek az általuk elért fejlődésnek.


Tudd meg, mikor lesz a következő képzésünk itt!

251 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page